måndag 31 januari 2011

Strålning och cytostatika

Rubriken på detta inlägg låter nästan som en låttitel av Kent…

I beskrivningen av bloggen har jag lovat att inte bli alltför detaljerad kring de renodlade medicinfrågorna. Känns som att det finns en risk att läsvärdet sjunker om det blir för mycket sådant.

Men under inledningen av 2011 kom nästa viktiga steg, nämligen strålbehandling måndag till fredag under sex veckor.

Inne i behandlingsrummet ser sköterskorna till att spänna fast den formgjutna masken. Masken är individuellt anpassad, så att man ska ligga absolut still. Stråldosen är noggrant beräknad och det handlar om millimeterprecision.

Den totala tiden inne i detta behandlingsrum är sällan mer än några minuter. Jag hade sjuktransport från dörr till dörr. Varje dag tog själva resan mer tid än själva behandlingen. Hade man otur skulle taxin åka ett varv runt Uppsala för att hämta/lämna andra patienter.

Det var i alla fall en stor förmån att bo i en angränsande kommun till Uppsala. Vid strålningen fanns det annars många patienter från exempelvis Eskilstuna, Falun och Gävle. De som inte bodde på patienthotellet fick räkna med många dryga bussresor.

Parallellt med strålbehandlingen påbörjade jag även en cytostatikabehandling (Temodal). Det är en form av behandling som jag hade hört mycket om, varav vissa skräckberättelser om nedsatt aptit, trötthet och illamående.

Tröttheten går inte att förneka, speciellt då den kombineras med strålning. Däremot är dagens mediciner mot illamående väldigt välfungerande. Det var vid ett par tillfällen, främst i början, som jag mådde illa men sedan hade jag inga problem med det. Tröttheten var däremot kompakt och omfattande, mer att beskriva som orkeslöshet. Ett tillstånd som är omöjligt ”sova ikapp”.



Läs mer om strålbehandlingar      
(cancerfonden.se)

Läs mer om cytostatikabehandlingar      
(cancerfonden.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar